Logistiek is iets waar hoogstwaarschijnlijk iedereen wel eens van heeft gehoord, maar wat is het precies? In dit artikel lees je meer over wat logistiek precies is en waarom je dit kunt uitbesteden.

Wat is logistiek?

Logistiek, het is een bekende term voor veel mensen. Logistiek is iets wat in ieder bedrijf een grote rol speelt en wat daardoor erg belangrijk is. Logistiek is in principe het hele proces van een product van de eerste tot de laatste fase, denk hierbij aan organiseren, plannen, besturen en transporteren van bepaalde diensten of goederen. 

Om een bepaald eindproduct te produceren moeten er vaak allerlei grondstoffen worden ingekocht, vervolgens gaan deze grondstoffen naar de productie waar er een bepaald product of een deel van een product van wordt gemaakt. Na het productieproces gaat het product vaak naar een distributiecentrum of magazijn, hier wordt het product bewaard om uiteindelijk getransporteerd te worden naar de eindafnemer.

Uitbesteden

Je kunt met jouw bedrijf je eigen logistiek regelen. Dit kost overigens wel veel tijd en soms ook extra geld. Als je je eigen logistiek regelt is het verstandig om eerst het hele proces in kaart te brengen, zo weet je waar mogelijke valkuilen in het proces zitten.  Als je ervoor wilt zorgen dat jouw logistieke proces op rolletjes loopt en dat het zo efficiënt mogelijk gebeurt is het uitbesteden van het logistieke proces ook een goed idee. 

Wanneer je de logistiek uitbesteed aan een gespecialiseerd en professioneel bedrijf heb je zelf veel minder zorgen. Daarnaast heb je iedere maand een vast bedrag wat je uitgeeft aan het regelen van de logistiek. Dit bedrag lijkt in eerste instantie misschien hoger dan wanneer je het zelf doet, maar omdat het proces efficiënter en sneller gebeurt kan dit uiteindelijk geld schelen. Ook kun je ervan uitgaan dat een gespecialiseerd bedrijf minder grote fouten maakt, dit kan ook kosten besparen. Als er een fout of probleem is in het logistieke proces kan dit effect hebben op het volgende onderdeel in de logistieke ketting, dit kan uiteindelijk erg veel geld kosten. Door het logistieke proces uit handen te geven verklein je de kans op grote problemen of fouten.